Lehet jól is csinálni

Az ember, ha meghallja azt a szókapcsolatot, hogy munkavédelmi oktatás, rögtön valami nagyon unalmas és kötelező, de értelmetlen esemény jut eszébe, ahol számtalan dolgot hall az ember, csak arról nem kap információt sosem, hogy ha valóban történik valami olyan esemény, ami mondjuk az ő munkájára jellemző lehet és veszélyeket rejt, akkor mi a teendő, kinek mi a feladata, hogyan tudjuk esetleg elejét venni annak, hogy nagyobb sérülés történjen, vagy felbecsülhetetlen anyagi kár legyen az esemény vége. Számtalan olyan oktatást lehetne tartani, ami valóban hozzáadott értékkel rendelkezik, és segít kiépíteni egy nagyon megtervezett és biztos védelmi rendszert a munkavállalók felé, nyilván a saját felkészültségük és tudásuk által, de valahogyan az lett a tendencia, hogy mindenki próbál nagyon gyorsan túl lenni ezen a kötelező feladaton és általános dolgokról beszélni, mintha nem lehetne ezt jól csinálni csak azért, mert mondjuk kötelező.

Az activesafety csapata, akikkel én együtt dolgozom hála a jó égnek, ezt teljesen máshogy gondolja. Összeszedetten és ágazat, illetve folyamatspecifikusan minden munkavállalónk tökéletes oktatást kap, amelynek már eredményét is láttuk, ugyanis volt egy üzemi balesetünk, amikor az egyik munkás élte függött azon, hogy a munkatársak nagyon gyorsan és összeszedetten, csapatként tudnak-e segíteni, vagy magára marad a nehéz és szorult helyzetében. Hála a nagyon profi és minőségi oktatásnak ez a munkás karcolásokkal megúszta ezt az esetet, és nem lett komolyabb baja.

Én nagyon hálás vagyok az életnek, hogy ez a kis csapat végzi a munkavédelmi oktatást a cégnél, mert már bizonyíték is van rá, hogy valóban nagyon nagy haszna lehet egy-két esetben ennek a fajta munkának és hozzáállásnak, ami valljuk meg őszintén csak akkor válik valóban értékessé, ha az az egy-egy eset nem fullad halálesetbe vagy tartós egészségromlásba, egészen az eseménymentes működésig maradhat a hozzáállás az, hogy felesleges dolog.

Leave a Comment